Turgutlu’da 34 yıldır üretim yapan Kudret Tuğla’nın yöneticisi aynı zamanda aile hekimi olan Gökhan Görçiz tuğlanın sağlık ve yalıtım açısından faydalarına dikkat çekti. Yüzde 100 doğal malzeme olan tuğla tek başına ısı ve ses yalıtımı sağladığını söyledi.
Yüzde 100 doğal bir malzeme olan kil insanlık tarafından milattan önce 13. Yüzyıldan bu yana kullanılıyor. Kilin pişirilmesi ile elde edilen tuğla ise endüstriyel anlamda ilk kez Milattan önce 4. Yüzyılda kullanılmaya başladı.
İnsanlık, 6 bin yıldır tamamen doğal bir malzeme olan tuğladan yapılar inşa ediliyor.
Türkiye’de tuğla üretiminde 2000’li yıllardan sonra bir devrim yaşandı. 2000’li yıllara kadar standart kalıplarda tuğla üretilirken yeni Yönetmelik ile Avrupa standartlarında üretimin önü açıldı. Tuğla üreticileri tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına odaklandı, ihracat arttı.
Tuğlanın kullanım alanlarını da çeşitlendiren üreticiler yalıtım özelliğini ön plana çıkardı. Doğru bir tasarımla tuğla içerisinde hiçbir yalıtım malzemesi kullanılmadan tek başına hem ses hem de ısı ve ses yalıtımı sağlıyor.
Türkiye’de tuğla üretiminin en önemli merkezlerinden biri Turgutlu. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde üretilen tuğlalar dünyaya ihraç ediliyor.
Tuğlanın yapı sektöründeki yerini, 34 yıldır üretim yapan Kudret Tuğla’nın yönetim kurulu başkan yardımcısı Gökhan Görçiz’e sorduk.
Gökhan Görçiz aynı zamanda tıp eğitimini tamamlamış bir aile hekimi. Bu yüzden tuğlanın sağlık açısından ele alıyor. Vaktimizin büyük bir kısmını geçirdiğimiz evlerimizin duvarlarında kullanılan bazı kimyasal içerikli malzemelerin sağlığımızı doğrudan etkilediğini, bu yüzden tamamen doğal olan tuğlanın kullanılması gerektiğini ifade ediyor.
Aynı zamanda Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği’nin başkanlığını yapan Gökhan Görçiz Kudret Tuğla’nın faaliyetlerini ve tuğla sektöründeki gelişmeleri şu şekilde anlattı.
KAPASİTESİNİ VE ÜRÜN SEÇENEĞİNİ ARTIRDI
Firmamız 1987 yılında 40 dönümlük bir alan üzerinde aile şirketi olarak kuruldu. Kurulduğu dönemde 6-7 çeşit tuğla üretirken bugün 72 dönüm alan üzerinde 60’ın üzerinde ürün seçeneğimiz bulunuyor. Üretimde çok ciddi yatırımlar yaptık. Kapasitemizi 3 kat artırdık.
SANAYİDE KENDİNİZİ GELİŞTİRMEZSENİZ YARI YOLDA KALIRSINIZ
Turgutlu bölgesinin kili çok özel bir kil. Demiroksit oranı yüksek, kırmızıya çalan bir rengi var. Biz kendi ham maddemizi çıkarıyoruz. Hem personel hem de makine yatırımlarımız var. Kendi alanında uzman bir ekibimiz var. Sadece ürün geliştirmek için Ar-Ge birimimizde çalışan arkadaşlarımız var. Makinelerimizi sürekli yeniliyoruz ve yedekli çalışıyoruz. Fırın kapasitemizi artırdık. Kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Kendinizi geliştirmezseniz sanayide yarı yolda kalırsınız.
İHRACAT ÜRÜNLERİNİ YURT İÇİNE UYARLADIK
Türkiye’de yaygın olarak 13,5 ve 8,5 tuğlalar kullanılıyor. Türkiye’de kullanılan 2-3 tip klasik tuğla vardı. Biz yurtdışına özel tuğlalar üretiyorduk. Bu tuğlalar çok kullanışlı olduğunu için talep görünce yurtiçine uyarlama kararı aldık. Bayındırlık Bakanlığı’ndan onay alıp iç pazara sunmak için üretime başladık. 10’luk, 12’lik tuğlalar ihracattan yansıyan çeşitlerimiz. Toplu konutlarda bu tuğlalar yaygın olarak kullanılıyor.
2000’Lİ YILLAR SEKTÖRÜN DEVRİMİ OLDU
2000’li yıllarda tuğlada büyük bir dönüşüm oldu. Yeni yönetmeliklerle beraber tuğla ürünlerinin kullanımı değişti. Isı yalıtım, ses yalıtım, basınç dayanımlarının yüksekliği ön plana çıkmaya başladı. Biz de Avrupa’dan örneklemeler alarak bu tarz ürünlere yöneldik. Isı malzemesi (EPS, Taşyünü vb.) takviyeli kompozit ürünler üretmeye başladık.
TEK DUVARLA ISI VE SES YALITIMI
Isı ve ses yalıtımlı tuğla kullanımında sektörün çok bilinçli olduğunu düşünmüyorum. Mantolama sistemi çok yaygın ama çok ciddi sıkıntılar yaratabiliyor. Eskiden kullandığımız sandviç duvar tipinde iç ve dışta tuğla, arada ısı yalıtım malzemesi kullanılıyordu. Bu şekilde yalıtım malzemesini korumuş ve aşınımını engellemiş oluyorduk. Ciddi bir Ar-Ge çalışması ile artık ısı yalıtımı malzemesine gerek kalmadan tek duvarla ısı ve ses yalıtımı sağlayabiliyoruz. Mantolama yapmakla ısı ve ses yalıtımlı tuğla kullanmak arasında yarı yarıya bir maliyet farkı oluşuyor. Duvar maliyeti yüzde 50 düşüyor.
BİNA YERİNDE DURDUĞU SÜRECE TUĞLAYA HİÇBİRŞEY OLMUYOR
Dıştan yalıtım yapılınca duvar ve yalıtım malzemesi arasında nem oluşturuyor. Bu nem de yalıtım malzemesinin bozulmasına neden oluyor. Yer hareketleri sonucu oluşan çatlaklarla da yalıtım malzemesi bozuluyor. Bir süre sonra yeniden mantolama yapma ihtiyacı oluşuyor. Isı ve ses yalıtımlı tuğla kullanıldığında bina yerinde durduğu sürece tuğlaya hiçbir şey olmuyor. Tuğlanın yalıtım performansı açısından diğer ürünlerden hiçbir farkı yok. Tuğla doğal bir malzeme olduğu için sıva ile özdeşleşiyor kesinlikle sıva çatlaklarına neden olmuyor.
TUĞLA DUVARLARIN NEFES ALMASINI SAĞLIYOR
İnsanlar zamanın büyük bir kısmını iş yerinde veya evinde geçiriyor. Duvarların nefes alıp vermesi lazım. Isıyı ve sesi dengelemesi lazım. Bunların hepsini tuğla sağlıyor. Alternatif ürünlerde bu özellik yok. Tuğla çok az nem alıyor ve aldığı nemi geri veriyor. Duvarlarda ısı depoluyor. Yangın dayanımı en yüksek ürün tuğla olduğu için öne çıkıyor.
TÜRKİYE’NİN SES YALITIM DEĞERİ EN YÜKSEK TUĞLASINI ÜRETTİK
Isı ve ses yalıtım değerlerini laboratuvarlarda test ediyoruz. Hepsinin değerleri elimizde mevcut. Oda aralarında, daire aralarında, bina aralarında kullanılan özel tuğlalar üretiyoruz. Türkiye’de ses yalıtım değeri en yüksek olan taşıyıcı tuğla ürününü geliştirdik. Daha ağır ve daha kalın bir ürün. Küçük boşluklu yapısı sayesinde ses yalıtımını çok iyi sağlıyor. TSE laboratuvarında test ettirdik ve çok iyi sonuç aldık.
DAHA KALİTELİ OLAN DAHA MALİYETLİDİR
Tuğlanın değeri kullanıldıkça daha iyi anlaşılıyor. Tuğla, alternatif ürünlere göre daha pahalı bir ürün. Hem enerji hem de hammadde maliyetimiz daha yüksek. Daha kaliteli olan daha maliyetlidir. Tuğla uzun ömürlü ve kalıcı bir ürün. Efes’te milattan önce 2000 yılında yapılan su künkleri hala işlevselliğini koruyor. Bu örnek, ürünün ne kadar doğal, kaliteli ve uzun ömürlü olduğunu gösteriyor.
DAYANIŞMA KOOPERATİFİNDEN SANAYİCİ DERNEĞİ’NE
1979 yılında kurulan Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği’mizin daha önce dayanışma kooperatifi gibi bir işlevi vardı. 2000’li yıllardan sonra artık sanayici derneği misyonuyla önemli bir pozisyon aldı. Dernekte teknik elemanlarımız var. Turgutlu’daki diğer sanayici arkadaşlarımızla ortak hareket ediyoruz. Ortak deneyler yapıyoruz. Sektörü bilinçlendirmek için çalışmalar yapıyoruz. Ar-Ge yaptığımız ve teknik personeller çalıştırdığımız için çok ciddi bir aidatımız var. Sektörümüzün gelişmesi için derneğimiz çok ciddi bir rol üstleniyor.
Kaynak: Tek Duvarla Isı ve Ses Yalıtımı!